Suç işleme nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 163. Maddesinde, Boşanma Sebepleri başlığı altında düzenlenmiş olan ve boşanmanın özel sebepleri arasında sayılan “Suç İşleme” nedenine dayanılarak açılmış boşanma davasını ifade eder.
TMK Md. 163- “Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.”
Anlaşılacağı üzere; diğer bir özel boşanma sebebi olan “Haysiyetsiz Hayat Sürme” ile beraber düzenlenmiştir. Biz bu makalemizde özel, nisbi ve kusura dayanan bir boşanma sebebi olan “Suç İşleme” nedeniyle boşanma davasının detaylarını inceleyeceğiz.
Suç işleme nedeniyle boşanma davası açabilmek için eşlerden birinin evlilik birliği içerisindeyken küçük düşürücü olarak nitelendirilen suçlardan birini işlemiş olması gerekmektedir. Bu niteleme kanuni bir dayanak esas alınarak değil, işlenen suçun toplum bilincinde uyandırdığı reaksiyonun (yüz kızartıcı, utandırıcı) ışığında, hakim tarafından takdir edilerek yapılır.
Küçük düşürücü suçlara; Hırsızlık, Sahtekarlık, Zimmet, Cinsel Suçlar ve Kasten adam öldürme suçu gibi örnekler sayabiliriz.
Boşanma davası açabilmek için suç işleyen eşin söz konusu suçu evlilik birliği içinde işlemiş olması yeterlidir. Herhangi bir ceza soruşturması geçirmiş olması yahut mahkumiyet kararı almış olmasına gerek yoktur.
•Gasp suçu küçük düşürücü niteliktedir. Boşanma davası açma hakkı verir. Yargıtay 2.HD 2002/12731 E.
•Bilerek isteyerek adam öldürmek boşanma nedenidir. Yargıtay 2. HD. 1985/4284 E.
•Eşin hırsızlık yapması halinde boşanmaya karar verilmelidir. Yargıtay 2. HD. 2000/2007 E.
NİSBİ BOŞANMA SEBEBİ NEDİR?
Kanun da boşanma sebepleri mutlak ve nisbi boşanma sebepleri şeklinde nitelendirilmiştir.
Mutlak boşanma sebebine dayanan boşanma davalarında (Zina, Terk vs.) , evlilik birliğinin çekilmez hale gelmiş olması şartı aranmaz. Ancak nisbi boşanma sebebine dayalı açılmış boşanma davalarında eşler için artık ortak hayatın çekilmez hale gelmiş olması şartı aranır. Bu durumu somut olaya göre hakim takdir eder. TMK 163 de düzenlenen suç işleme nedeniyle boşanma davalarında hakim ortak hayatın çekilmez olmasını takdir edecektir.
•Yargıtay 2. HD. 2014/20560 E. 2015/4947 K. Sayılı ve 19.3.2015 Tarihli kararı; “Davalının, on iki yaşında bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu, suçu sabit görülerek bundan dolayı ceza aldığı yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Mahkemece, "... davalının bu suçu bir kere işlemiş olmasının tek başına boşanmaya neden olmayacağı vicdani kanaatine varıldığı, bu durumun evliliği diğer eş bakımından çekilmez hale getirdiğinin ispatlanması gerektiği, bu yolda delil getirilmediği...", gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Dava Türk Medeni Kanunu’nun 163. maddesinde yer alan "küçük düşürücü suç işleme" sebebine dayanılarak açılmıştır, işlenen suçun niteliğine göre davacının dava açması karşısında onunla yaşaması kendisinden beklenemeyeceği açık ve tartışmasızdır. Boşanma sebebi gerçekleşmiştir. Davanın kabulü gerekirken, isteğin reddi doğru görülmemiştir.” Şeklindedir.
•“Eşlerden birisinin küçük düşürücü bir suç işlemesine dayalı açılan davada, suç işleme halinin diğer eş için çekilmez hale geldiğinin ispatı halinde boşanmaya karar verilebilir”. Yargıtay 2. HD. 2004/13099 E.
SUÇ İŞLEME NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI AÇMA SÜRESİ
Kanun suç işleme nedeniyle boşanma davası açmayı herhangi bir hak düşürücü süre ile sınırlandırmamıştır. Ancak suç işleme olayını öğrenmenin üzerinden yıllar geçtikten sonra açılan davada hakim, davacı için dürüstlük kuralı gereği ortak hayatın çekilmez olması şartının söz konusu olamayacağı şeklinde takdir edebilir.
•Eşinin mahkumiyetini bilen tarafın uzun yıllar ortak hayatı sürdürmesi sonucunda boşanma davası açması dürüstlük kuralına aykırılık oluşturur. Yargıtay 2. HD. 1984/7991 E.